En lille lydighedshistorie.

Af Lars Thim

Grunden til jeg skriver denne lille historie, er fordi jeg lige har læst det sidste nummer (1-2002) af Dalmatineren. Her faldt jeg over et par sider som omhandler Dalmatinere der har klaret sig godt i lydighed.

Det jeg faldt over var siden med årets lydighedsdalmatiner, Kernehusets Rozita og siden lige efter,  ”Lydighedsprøve-øvede”, med Kernehusets Rubin (Kandis).

Og hvad er der så at falde i staver over ? Jo .. det er sådan at jeg sidste år gik til hvalpetræning med Sepia i vores lokale hundeklub. Vi gik fra August til og med November. Sepia var 12 uger da vi startede og var faktisk en af de yngste. Men det holdt hende ikke tilbage og efterhånden blev hun ret god, hendes alder taget i betragtning. Det var første gang jeg gik til hundetræning, så alt var ligeså nyt for mig, som for hende.

Sepia skulle lærer 7 øvelser, som vi faktisk kun trænede mens vi var på hundepladsen, d.v.s. en gang om ugen. Og det  var også helt fint, for jeg tror ikke, hun kunne rumme mere end det.

Da vi nåede hen i slutningen af November, skulle hundeholdet afholde en lille konkurrence, for at se hvor godt/dårligt vores hunde havde fået indlært øvelserne.

Så .. en Søndag formiddag kørte vi til pladsen, og begyndte at gøre klar til konkurrencen. Der var 11 deltagere og allerførst fik vi et skilt på, med et nummer (vi fik nr. 9). Da en af øvelserne, er at gå spor, skulle der lige lægges et spor, som skulle lægge lidt tid, inden det blev gået.

Den første deltager gik i gang, og de 3 dommere begyndte at noter ned, og efter et lille stykke tid blev det Sepia’s og min tur.

Den første øvelse vi skulle igennem var Dæk .. Den skulle laves i forbindelse med, vi gjorde klar til at gå spor. Det klarede Sepia egentlig ret godt, for jeg fik ikke rigtig sagt dæk, men hun genkendte den godbid jeg havde i hånden, og vupti så lå hun der. Ikke så længe, men nok til at vi kunne gå videre til den næste øvelse .. SPOR .. Som er Sepia’s’ absolutte favorit. Dalmatinere er simpelthen bare gode til at gå spor, og selve sporet blev gået til et 10 tal. (Desværre fik jeg hende ikke helt ud af spordriften, efter vi havde gået sporet).

Nå .. men .. vi skulle videre, og næste øvelse var Boldmotivation, hendes dårligste øvelse. Sepia havde lidt svært ved at forstå denne øvelse, men det gik væsentlig bedre end det plejede. Fint .. videre til næste øvelse: Indkald ….. Det kunne bare ikke gøres bedre, så videre til øvelsen: Følge Fører. Det gik desværre ikke så godt, for jeg var lidt for hård ved hende med linien, og så mistede jeg lidt kontakten til hende, men alt i alt gik det ok. Næstsidste øvelse: Sid .. Ingen problemer. Og så til den sidste øvelse: Spring .. Her havde Sepia vidst ved sidste træning, at det ikke var noget problem at springe, først over den ene vej over og så tilbage igen, og slutte af med Sid foran føreren. (Så faldt der nemlig en lille godbid af). Eneste problem var HF, som var lidt for ivrig, og gik før hunden, men ellers et spring til UG. 

Så var det slut, og mit indtryk af det hele var, at det gik OK. Men jeg havde også set på de andre deltagere, og jeg synes de også klarede sig rigtig godt. Så nu var det op til dommerne. Efter vi havde siddet i 20 min. i klubhuset, og fået noget varm kaffe, skulle resultatet så opråbes.

Dommerne startede bagfra, således den mindst gode hund/fører, blev taget først. Det var muligt at få 80 point i alt, da der foruden de 7 øvelser, også var et helhedsindtryk, der talte. Hver øvelse kunne max. give 10 point.

Jeg sad som alle de andre og lyttede spændt, og efterhånden som de fleste at de andre blev råbt op, og vi nåede op omkring top 5, begyndte jeg at spekulerer på, om vi måske havde en chance for at få en at de 3 pokaler med hjem som stod og blinkede oppe på bordenden.

Og så .. lige pludselig blev Sepia’s navn nævnt, og hun fik en 3 plads og en POKAL. Yes … sådan.

Nåh men .. for dem der endnu ikke har regnet det ud, så er Sepia også fra Kernehuset af. Det får en’ til at tænke på, om det mon ligger i generne fra moderen (Sauternes) , eller det bare er tilfældigt, at de hunde der kommer derfra, bare er gode til lydighedsøvelser. I hvert fald er vi stolte af vores Sepia, og hun kunne godt have taget 1 pladsen, hvis det ikke lige var for HF. (se bedømmelse nedenunder.)

 

Øvelse

Point

Kommentar

Boldmotivation

8.0

H. arbejder godt – lidt rodet øvelse.

Spor

9.0

H. ikke helt ude af spordrift.

Indkald

10.0

Flot.

Spring

9.5

HF går før H.

Følge føreren

8.0

Meget stram linie – ikke så god kontakt.

Sid

10.0

OK

Dæk

9.0

Svag kommando

Helhedsindtryk

8.5

Lidt manglende kontakt

Samlet

72

Placering nr. 3